Rólunk

Magyaregres a Dunántúli-dombság területén, Somogy megyében fekszik, a Balatontól délre, Kaposvártól 10 kilométerre északra található, Kaposfüred mellett egy völgyben.

Jelenleg zsáktelepülés, de a tervezett kaposvári elkerülő út a településtől délre, 300 méterre fog kiépülni.

A község nem rendelkezik komoly nevezetességgel, de számos említésre méltó látványosság található a faluban és környékén egyaránt. Ezek közül a legkiemelkedőbb 1652-ben emelt, majd 1761-ben újjáépített református templom, mely országosan védett műemlék.

Ugyanez elmondható az önkormányzatról, a református templom mellett álló épületről mely az egykori papok lakhelyéül szolgált, valamint a ma már nem működő iskola épületéről is.

A falu szülötte Balázs János festőművész, ma egy utca is viseli a nevét.

A település közelében található a Desedai Arborétum, mely nevét a szomszédságában található tóról kapta. A környékbeli horgászok által kedvelt tavat, a Desedát 1975-ben mesterségesen hozták létre, az azonos nevet viselő patak völgyzárógáttal való elzárásával. Ez a duzzasztott tó büszkeségre adhat okot a közelben élők számára, ugyanis Magyarország egyik leghosszabb mesterségesen kialakított tava, a maga nyolc kilométerével.

A település címerében található utalás a nevére, mely feltehetőleg az ‘égeres’ szóból származik. Vagyis a lápon növő égerfáról kapta a nevét.

A települést előszőr 1229-ben említik az oklevelek a székesfehérvári káptalan birtokai között “villa Egris” néven.

Mintegy 800 éves a település. A korabeli “villa Egris” említés azonos lehetett a faluhoz tartozó Kis-Egres nevű hellyel.

Magyaregres 1443-ban a kaposújvárivár tartozékai közt van említve. A Szerdahelyi rokonság birtoka volt, s az ő leszármazottaik , a Dersfiek és az Imrefiek a XVI. és a XVII. századokban is birtokolták. 1600-ban a szigligeti vár tartozéka volt.

A török uralom utáni birtokrendezések kapcsán jutott a herceg Esterházy család birtokába. 1715-től 1945-ig, több mint 200 évig tartozott a család birtokához.

1939-ben a falu területe 2445 katasztrális hold, lakosainak száma 790 fő, akik közül 789 magyar anyanyelvű, 1 német nemzetiségű, 398 római katolikus, 383 református, 9 evangélikus vallású.

A településen élők többsége ma is bejár dolgozni Kaposvárra. Hétköznap, napközben a buszközlekedés megfelelő munkába járási célra. Többen mezőgazdasági termeléssel is foglalkoznak.

A település legnagyobb foglalkoztatója a mezőgazdasági tevékenységet folytató Zöldmező 2000 Kft., de egy vasöntöde is működik, melyben gépalkatrészeket és formaöntvényeket készítenek.

A településen villany, vezetékes ivóvíz, gáz, szennyvízhálózat, internetelérés és kábeltv biztosítja az itt élők kényelmét. 2008. szeptemberében adták át az új kerékpárutat, amely a petőfi Sándor utca végétől egészen a Desedai arborétum bejáratáig tart.

Működik könyvtár, rendel heti két alkalommal háziorvos és egy alkalommal gyermekorvos is.

A település közigazgatásilag ma Juta, Kaposfő, Somodor, Somogyaszaló községekkel a Jutai Közös Önkormányzati Hivatal része.